vrijdag 12 december 2014

Back van Aussie: Gezondere Cheesecake!

Ben ik weer! Terug van vijf weken Australië. Deze zijn echt voorbij gevlogen.. Het is een geweldig land en ik hoop dat iedereen die dit leest ook de kans krijgt om er ooit heen te gaan. 
Ik heb op vakantie op mijn eten proberen te letten maar ook vakantie gevierd en me dus vaak te goed gedaan aan het overheerlijke gebak dat ze daar serveerden! Echt JUMMIE!!! Vooral de Carrot en Cheese cakes waren er heerlijk! Om er hier ook af en toe van te kunnen genieten ben ik gaan experimenteren met een gezondere versie die ik natuurlijk graag met jullie deel! 

Wie vindt de cheesecake van Bagel and Beans nu niet overheerlijk? Voor de mensen die hier A, nog nooit zijn gaan eten en B, nog nooit deze cheesecake hebben geproefd geld: alsnog DOEN dus!
Deze overheerlijke cheesecake past echter niet zo goed in mijn voedingspatroon.. Het leuke aan Bagels and Beans is dat je op hun site de recepten kunt vinden. Deze heb ik uiteraard zelf een keer gemaakt, in SHOCK, nadat ik erachter kwam hoeveel suiker er wel niet in deze overheerlijke cheesecake zat..
Omdat ik toch maar al te graag van deze cheesecake wil genieten ben ik gaan experimenteren met het recept op de cheesecake wat gezonder te maken. Zie onderstaand de originele ingrediënten.

ORGINEEL                                                                        
-Sap van een ½ verse citroen
-1 eetlepel bakpoeder
-2,5 zakje vanille suiker
-90 gram custard
-300 gram witte bastersuiker
-1 kilo magere kwark
-200 gram boter
-1 ei
-4 eidooiers
-1 pak bastogne koeken

Tijdens het experimenteren koos ik ten eerste voor het vervangen van de boter. In mijn vorige artikel over Ghee kunnen jullie lezen waarom Ghee gezonder is. Al eerder schreef ik over Kokosolie. De boter kun je dus vervangen door 200 gram Ghee of Kokosolie. Vervolgens koos ik ervoor om de 300 gram witte basterdsuiker volledig weg te laten! Ook koos ervoor om de cheesecake naderhand te versieren met wat verse frambozen die de cheesecake wat zoeter maken. Van de vanillesuiker gebruikte ik 2 zakjes in plaats van 2,5. De bastogne koekjes heb ik wel gebruikt want deze maken de cheesecake nu net zo bijzonder!
(Wil je een gezonde bodem? Mix dan 25 gram eiwitpoeder met 2 eetlepels cacaopoeder, 2 eetlepels gesmolten kokosolie, 25 gram gemalen kokos en 100 gram amandelmeel).

Hoe?
-Verwarm de oven voor op 170 graden.
-Verkruimel de bastogne koeken (ik gebruik keukengerei waar je hutspot mee stampt.)
-Gebruik een springvorm of siliconen vorm en spuit deze in met bakspray. Verdeel de bastogne gruis over de bodem.
-Klop met een mixer de Ghee of Kokosolie romig. Voeg er daarna de vanillesuiker en het ei + eidooiers een voor een aan toe.
-Mix er vervolgens, de custard, het bakpoeder, het citroensap en als laatste de kwark doorheen.
-Giet het mengsel gelijkmatig in de bakvorm.
-Bak de cheesecake in 45 minuten goudbruin, laat deze vervolgens afkoelen. (Het kan dat de cheesecake nog wat vloeibaar is als die uit de oven komt, dit is niet erg omdat hij in de ijskast opstijft.)
-Na afkoelen gaat de cheesecake nog minimaal 2 uur de ijskast in.
-Garneer met verse frambozen.

Smakelijk en gezonder eten! Xoxo


Geen opmerkingen:

Een reactie posten