Mensen die regelmatig mijn blog lezen weten dat ik heel vaak
bak en braad met kokosolie. De reden dat ik veel kokosolie gebruik is omdat het
veel gezonde voordelen heeft tov andere “vetten”.
Iets wat ik nog niet kende was het product ghee. Dankzij een
lieve collega kwam ik erachter wat ghee was en nu ben ik verkocht! Ghee is
namelijk een gezonde versie van boter. En vooral bij het bakken van vlees of
iets waar je echt die romige boter smaak aan toe wilt voegen bied ghee een
uitkomst.
Wat is Ghee?
Ghee is geklaarde boter waaruit de eiwitten en zouten zijn
gehaald. Ghee boter kun je hoger verhitten dan gewone boter en is daarom prima
om te gebruiken bij bakken, braden en frituren.
Net zoals kokosolie heeft ghee een hoog verbrandpunt wat betekend
dat er geen schadelijke stoffen vrij komen. Gewone boter verbrand en wordt
bruin als je deze te hoog verhit. Dit bruin worden gaat weer gepaard met
schadelijke stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn.
Ghee bevat net zoals kokosolie essentiële vetten die
makkelijk te verteren zijn door de korte keten vetzuren en vitaminen A, D, E en
K.
Het verschil tussen Ghee en Kokosolie zit hem vooral in de
smaak. Ghee heeft een volle, romige botersmaak, waar kokosolie zoeter en naar
kokos smaakt (tenzij je de geur-/smaakloze kokosolie gebruikt). Zo vind ik het
bijvoorbeeld lekkerder om kokosolie te gebruiken bij producten die ik wat
zoeter wil, zoals pannenkoekjes. Bij vlees vind ik een botersmaak lekkerder en
kies ik voor Ghee.
Juist de afwisseling tussen essentiële vetten is zo gezond!
Gebruik Olijfolie koud in salades, omdat de gezonde samenstelling van olijfolie
verandert als je deze gaat verhitten. Wil je bakken en braden? Kies dan voor
ghee of kokosolie. Deze zijn beide ook koud lekker op brood!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten