Sinds het Sonja Bakker dieet is de eierkoek een geliefd 'gezond' tussendoortje in Nederland. Maar is een eierkoek nu wel zo'n gezond tussendoortje? Zelf stil ik mijn zoete trek ook wel vaker met een eierkoek. Uiteindelijk ben ik gaan googlen om een recept te vinden en ontdekte ik dat er heel veel suiker in eierkoeken zit! Het vetgehalte mag dan inderdaad laag zijn omdat er bij het maken van eierkoeken geen boter wordt gebruikt, het suikergehalte is daarentegen vrij hoog! De gemiddelde eierkoek bevat namelijk zo'n vier suikerklontjes. Met mijn twee eierkoeken op een dag at ik dus in feite 8 suikerklontjes... En dat terwijl ik net zo trots was op mijn zelfgebakken eierkoeken:
Stevia is een zoetstof die gemaakt wordt van de stevia plant. Je kunt stevia kopen in vloeibare vorm, als poeder, zoetjes en klontjes. In dit geval heb ik gekozen voor stevia poeder. Het voordeel van stevia is dat het calorie arm is. Dit in tegenstelling tot gewone kristalsuiker. De eierkoeken die voorheen dus veel calorieën bevatten door de suiker kelderen nu drastisch in calorieën.
Stevia is een handig zoetmiddel als je op de calorieën wilt letten. Handig voor in de thee, yoghurt, koffie, op de pannenkoek etc.
Stevia doseer je hetzelfde als suiker. Dus als je het in je recepten wilt gebruiken dan kun je dezelfde maten aanhouden.
*NB: Producten die gezoet zijn met stevia bevatten vaak ook nog andere zoetstoffen waardoor er toch nog redelijk wat calorieën in deze producten kunnen zitten. Zoals bijvoorbeeld gezoete cola met stevia. Als je let op calorieën, kijk dan bij producten waar op staat dat ze gezoet zijn met stevia altijd even naar het aantal calorieën en eventuele andere toegevoegde zoetstoffen. Dit staat vermeld op de achterkant van een verpakking.
De eierkoeken met Stevia:
Recept:
Voor vijf eierkoeken
2 eieren
100 gram stevia
80 gram bloem
snufje zout
theelepel bakpoeder
eetlepel citroensap
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Klop de eierenlos met de stevia, zorg dat het goed luchtig geklopt is. Roer er daarna de lepel citroensap door. Spatel de bloem, het bakpoeder en het snufje zout door de massa.
Verdeel het mengsel in vijf gelijke hoopjes op het bakpapier. Laat voldoende ruimte tussen de eierkoeken want anders gaan ze aan elkaar plakken.
Zet de bakplaat 15 minuutjes in de oven totdat je eierkoeken mooi goudbruin zijn.
Smakelijk eten!
xoxo
Geen opmerkingen:
Een reactie posten